Tags

, , , , , ,

The Through the Roof Project has been quieter for the past few weeks as we appointed contractors and began to set timescales of work, but the Mansion itself has been nice and busy. With the sun finally peeking out over the Bank Holiday weekend we have had lots of people coming through the Mansion and seeing what we have been up to over the winter. It has been great to see people’s positive reactions to the Picture Gallery with its scaffolding and dramatic lighting, and really engaging with the project.

The scaffolding in the Picture Gallery from a completely different angle taken by Richard our volunteer photographer.

The scaffolding in the Picture Gallery from a completely different angle taken by Richard our volunteer photographer.

We are however still working on the displays and information in the suite of rooms on the first floor. After you walk through the Picture Gallery and up the Nash Stairs you find yourself on the landing of the first floor with its recently uncovered Regency wallpaper scheme.

Part of the uncovered wallpaper scheme leading to the first floor.

Part of the uncovered wallpaper scheme leading to the first floor.

On this floor are rooms that were once bedrooms for the family and then later dormitories for the college that used Attingham from the 1950s. From the windows on the corridor at this level you can also get eye to eye with John Nash’s roof.

View of the Nash Roof from the first floor corridor.

View of the Nash Roof from the first floor corridor.

We believe that Nash made alterations to this first floor level of the Mansion during his works to build the Picture Gallery 1805-07. His Schedule of Works mentions alterations to this level to create a new corridor and that

“The bedchambers which will be altered and reduced by taking off the passage of communication to have their partitions doors floors linings & skirtings plastering & cornices made good and restored ready for papering—”

 

An image of on of the first floor rooms showing the beams we belive Nash cut through to create a corridor.

An image of a wall on the first floor showing the beams we believe Nash cut through to create a corridor.

The rooms on this level have recently been opened to visitors of the Mansion, and we currently use the space for display and to give you more information about the building and the Berwick family. Over the winter we have been redesigning the displays in these rooms so that they reflect the work of the Attingham Re-discovered Project and give more information about the Through the Roof phase. This week the banners for the walls of the “Nash Room” (the room all about John Nash and his building of the Picture Gallery) have arrived and have been hung.

Part of the display in the Nash Room.

Part of the display in the Nash Room.

We still have a bit of work to do up here for the displays to be complete but it’s great to see it all coming together!

Advertisements